- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 99 wyświetleń
Składniki:
- 1,5 szklanki ugotowanej quinoi
- 1/3 szklanki cebuli, pokrojonej na średniej wielkości kawałki
- 1 duża marchew, starta na tarce o grubych oczkach
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plasterki
- 1/4 szklanki ziarna słonecznika
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 2 jajka
- 3/4 mąki (może być owsiana)
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
- W malakserze rozdrobnij i jednocześnie połącz cebulę, paprykę, marchewkę i selera.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Z tak przygotowanej masy uformuj placuszki i przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz przez ok. 12 minut, następnie przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.
- Przechowuj w lodówce.
Wskazówki:
- Łodygę selera naciowego przed krojeniem obierz z włókien.
Żródło przepisu:
Mniam